Ohje

Astmapäiväkirja on henkilökohtainen apuväline astman ja sen kaltaisten hengityselinsairauksien seurantaan. Luovuttamalla päiväkirjan käyttäjätunnuksen omalle lääkärilleen pääsee myös lääkäri seuraamaan päiväkirjaan tehtyjä merkintöjä ja analyyseja. Lääkärit kirjautuvat päiväkirjaan sukunimellään ja SV-numerolla etusivun linkistä.

Astmapäiväkirjan asiantuntijana on toiminut keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Olli-Pekka Seppälä.

Rekisteröityminen ja taustatiedot

Kirjautuessasi astmapäiväkirjaan ensimmäistä kertaa sinun tulee aluksi luoda itsellesi tunnukset. Klikkaa etusivun rekisteröidy -kohtaa ja luo itsellesi tunnukset noudattaen annettuja ohjeita.

Kun saat valittua itsellesi sopivan salasanan ja käyttäjätunnuksen, avautuu sivu jolla kysytään taustatietokysymyksiä. Täytä ainakin kaikki pakolliset (punaisella tähdellä merkityt) kohdat. Vaikka kaikki kohdat eivät ole pakollisia, on kuitenkin suositeltavaa vastata ainakin useimpiin jotta esim. hoitava lääkärisi saa mahdollisimman tarkat tiedot sairaudestasi. Esimerkiksi taustatiedoissa kysyttyä PEF -optimiarvoa käytetään hyödyksi päiväkirjan tekemissä analyyseissa.

Kun olet vastannut taustatietokysymyksiin on rekisteröityminen valmis ja voit aloittaa itse päiväkirjan täyttämisen. Kirjaudu seuraavalla kerralla päiväkirjaan sisään suoraan luomillasi tunnuksilla. Syöttämiäsi taustatietoja pääsee myöhemmin muokkaamaan päiväkirjan Omat tiedot -välilehdeltä.

HUOM! Jos sinulla on tunnukset Päänsärkypäiväkirjaan, Kuukautispäiväkirjaan tai Unipäiväkirjaan, ota käyttöön samat tunnukset >>

Käyttö

Kalenteriin tehdään päiväkohtaisia merkintöjä, johon valitaan astmaan liittyviä oireita sekä tietoja lääkityksestä ja mittaustuloksista. Merkinnän kirjaaminen tehdään klikkaamalla kalenterisivulla sitä päivää jolle merkintä halutaan tehdä. Merkintöjä voi tehdä seuraavista asioista:

- PEF -mittaustulokset (3 mittausta aamulla ja 3 illalla)
- PEF -tulokset, lääkityksen teho (PEF-arvo ennen lääkkeen ottoa ja sen jälkeen)
- Hengenahdistus
- Yskä
- Limantulo
- Rasitusoireet
- Rinnanpuristus
- Vinkuna
- Väsymys
- Yöherääminen
- Lääkitys

Kaikkia kohtia ei ole pakko täyttää. Huomaa kuitenkin, että analyyseista tulee sitä luotettavampia mitä enemmän ja useammin täytät kalenteria.

Analyysit

Astmapäiväkirja tekee käyttäjän syöttämien tietojen perusteella tiettyjä analyysejä. Nämä analyysit ovat sekä sanallisessa muodossa että kuvaajien avulla esitettyinä

Analyysien PEF -tulokset -välilehdellä esitetään kuvaajamuodossa PEF-arvojen kehitys. Kuvaajassa on eritelty aamumittaukset ja iltamittaukset. Molemmissa kategorioissa huomioidaan aina päivän paras arvo. Kuvaajaan on piirretty myös optimi PEF-arvo (kysytään taustatiedoissa), sekä siitä lasketut arvot optimi -15%, optimi -30% ja optimi -50%. Kuvaajassa näkyy myös oirepisteet punaisina palkkeina. Kukin merkitty oire tuottaa yhden pisteen, joten maksimi on näin ollen kahdeksan. Kuvaajassa on esitetty vihreällä taustavärillä tablettikortisonikuurit lääkityksen tehon havainnollistamiseksi.

Analyysien Lääkevaste -välilehdellä on esitetty bronkodilaatiovaste prosentteina[(PEF-arvo avaavan lääkkeen jälkeen - PEF-arvo ennen lääkettä)/PEF-arvo ennen lääkettä × 100%]. Kuvaajassa on myös PEF-kuvaajasta tutut oirepistepalkistot ja taustavärillä merkityt tablettikortisonikuurit.

Viestitaulu

Astmapäiväkirjassa on erillinen viestitaulu potilaan ja lääkärin tiedonkulkua helpottamaan. Tauluun voivat sekä lääkäri että potilas kirjoittaa omia kommenttejaan tai kysymyksiä. Taulu on ainoastaan potilaan itsensä ja potilaan valtuuttaman lääkärin nähtävissä.

Lääkäri- ja hoitajanäkymä

Astmapäiväkirja korvaa tavanomaisen paperilla vastaanotolle vietävän astmakalenterin. Voit luovuttaa omalle lääkärillesi (tai hoitajalle) astmapäiväkirjan käyttäjätunnuksesi (ei salasanaa) ja hän pääsee tarkastelemaan syöttämiäsi tietoja ja päiväkirjan tekemiä analyyseja. Lääkäri ei voi muokata mitään tekemiäsi merkintöjä, vaan pystyy ainoastaan tarkastelemaan niitä.

Astmapäiväkirjassa on erillinen viestitaulu potilaan ja lääkärin/hoitajan tiedonkulkua helpottamaan. Tauluun voivat sekä lääkäri tai hoitaja että potilas kirjoittaa omia kommenttejaan tai kysymyksiä. Taulu on ainoastaan potilaan itsensä ja potilaan valtuuttaman lääkärin tai hoitajan nähtävissä. Astmapäiväkirjassa on omat näkymänsä läkäreille ja hoitajille, joihin molempiin kirjaudutaan Astmapäiväkirjan etusivulta.

Lääkärit

Lääkärinäkymään kirjaudutaan sukunimellä ja joko SV-numerolla tai syntymäkuukaudella + -vuodella. Jos et yrityksistä huolimatta pääse sisään, lähetä postia osoitteeseen info@diaversum.fi

Hoitajat

Hoitajien tulee rekisteröidä itselleen tunnukset. Kun tunnukset on kertaalleen rekisteröity, voi samoilla tunnuksilla kirjautua sekä Astmapäiväkirjaan, Päänsärkypäiväkirjaan, Kuukautispäiväkirjaan ja Unipäiväkirjaan.


Palaute

Jos haluat antaa palautetta tai havaitsit sovelluksessa jonkin puutteen tai virheen, lähetä sähköpostia osoitteeseen kartoitus(ät)diaversum.fi.Sivuston ylläpidosta vastaa Diaversum Oy, kartoitus(ät)diaversum.fi